24
mai
09

Pe cine apărau poliţiştii la Parada Gay din Bucureşti?

Ieri a fost Parada Gay din Bucureşti, a şasea ediţie. Am mers să fotografiem şi acolo. Traseul a fost: Piaţa Unirii – Bulevardul Unirii – Piaţa Constituţiei – Bd. Libertăţii – Parcul Izvor.

Bogdan, care a ajuns la timp, a fotografiat din mulţime. Eu am ajuns cu 20 de minute întârziere. Manifestanţii plecaseră deja din Piaţa Unirii şi erau în Piaţa Constituţiei, iar poliţia blocase străzile. Deşi cred că aş fi putut convinge jandarmii să mă lase să trec (cu presa), am fost mai curios să văd ce securitate era la eveniment – cu alte cuvinte – să văd dacă ar fi fost posibil să intru la manifestaţie pe străduţe şi cât anume din toată zona fusese închis. Am înconjurat pe Splai, până în parcul Izvor, fără succes – toate străzile şi străduţele, chiar şi cele spre curţi de blocuri erau păzite. De altfel, şi pe Splai, dacă veneai dinspre Unirii, nu puteai să intri decât pe partea dreaptă. Pe stânga mergeau doar cei ce aveau serviciul pe acolo sau fuseseră prinşi de eveniment. Dar nici aceia nu puteau intra. Şi mai interesant, chiar în parcul Izvor, atunci când s-au apropiat manifestanţii, jandarmii au cerut oamenilor să ia distanţă faţă de stradă şi de paradă. Cu alte cuvinte, Gay Parade s-a desfăşurat pe străzile practic goale, eliberate pentru vreo 200-300 de manifestanţi şi cred că vreo 100 de jurnalişti. Câteva comentarii:

Jandarmii din Bucureşti chiar sunt tari, spre deosebire de poliţia din Chişinău şi, în plus, au (sau par a avea) destul bun simţ cât să nu te înjure sau să nu-ţi arunce o privire care să-ţi sugereze că te împuşcă dacă îndrăzneşti să încalci indicaţia. Arată şi ai naibii de puternici (nu ca tinerii poliţişti trimişi să întâlnească mulţimea pe 7 aprilie – Voronin trebuie să-şi ia jandarmi din România 🙂 ), sunt foarte bine echipaţi şi antrenaţi, iar ce au avut de făcut, au făcut cu mult calm şi siguranţă. Am văzut că unii aveau la ei şi arme cu gaz lacrimogen. Sunt sigur că un detaşament de cel mult 100 de jandarmi bucureşteni ar fi făcut faţă mulţimii din Chişinău cu uşurinţă şi fără victime. În plus, au şi nişte cai tare faini şi poţi să-i fotografiezi fără frică.

Măsurile de securitate au fost exagerate. Motive ar fi, totuşi – în anii precedenţi, manifestanţii de la parada gay au avut de a face cu grupări extremiste de tipul Noua Dreaptă care băteau în stânga şi-n dreapta şi aruncau cu pietre şi cu bătrânele care aruncau cu ouă şi îi blestemau pe manifestanţi. În plus, anul ăsta, la paradă au participat şi nişte oficiali europeni. Dar totuşi, cred că se putea face şi altfel, fără a bloca o zonă întreagă, a incomoda o mulţime de lume şi a-i ţine de pe toţi la distanţă. Bănuiesc că ar fi fost şi unii care ar fi dorit să se alăture pur şi simplu, şi o mulţime care aveau treabă prin zonă, ori erau doar în trecere.

Pe de altă parte însă, chiar dacă Gay Parade e o sărbătoare a minorităţilor sexuale, aceasta este şi o manifestaţie pentru drepturile minorităţilor, adică un eveniment ce se vrea public. Până la urmă, un important grup ţintă al evenimentului ar fi fost publicul orăşean. Nu faci mare lucru manifestând pe o stradă goală. Mă întrebam amuzat – oare ce face poliţia? Îi apără pe  manifestanţi de orăşeni, sau pe orăşeni de manifestanţi? Pentru că din punctul meu de vedere, mai degrabă îi apăra pe orăşeni de manifestanţi. 🙂

Imaginile lui Bogdan:

gay_parade_bgreavu4

gay_parade_bgreavu6

Şi câteva imagini de-ale mele, „din afară”:

gay_parade1

Bd. Unirii închis.

gay_parade2Poliţişti pe cai.

gay_parade3Robo-jandarmi.

gay_parade4Girafă şi palmieri la fel de colorate ca şi manifestaţia. Ba poate chiar şi mai interesante.

gay_parade5Mda.. privim de după gard, cum altfel? Lumea e curioasă totuşi. Nu întâmplător, la eveniment au fost oameni de la presă aproape la fel de mulţi ca manifestanţii.

gay_parade6

Reclame

0 Responses to “Pe cine apărau poliţiştii la Parada Gay din Bucureşti?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: