14
Mai
09

Saharna şi Orheiul Vechi

Sfârşit de primăvară. Iarăşi vin căldurile; astăzi au fost spre 30 de grade. În Bucureşti, şenilele excavatoarelor ce lucrează de câtva timp pe strada mea se scufundă deja în asfaltul încins (nu înţeleg exact la ce se lucrează – sapă la mijlocul trotuarului nişte canale înguste şi puţin adânci).  Nu ştiu dacă e de la căldură sau de la asfaltul prost, dar atât timp cât vremea era mai rece nu se întâmpla.

Dacă ar fi după mine, aş prefera ca vremea să fie mereu răcoroasă ca la mijlocul primăverii. Unde mai pui că atunci totul e înflorit, iar verdele e cel mai aprins şi mai frumos din tot anul. Acum, va trebui să rezist căldurilor de vară şi să mă îndulcesc cu căpşuni şi cireşe. 🙂

Până la următorul text, pun câteva poze din astă primăvară de la Orheiul Vechi şi Saharna.

Orheiul Vechi

orheiul_vechi_1

2

Chilia (Mănăstirea) lui Bosie. Mai puţini ştiu de ea. E pe arcul de piatră, cam la mijlocul distanţei dintre poduri (spre Butuceni, respectiv Trebujeni). Aici se păstrează inscripţii în piatră din secolul 17, scrise de călugărul Bosie, deasupra unor alte inscripţii, din sec. 15, ce pot fi văzute parţial şi în ziua de azi.

Înscripţiile sunt în grafia chirilică, în limbile slavonă şi română. În slavonă:  „Această mănăstire a făcut-o robul lui Dumnezeu Bosie, pârcălabul de Orhei, împreună cu soţia şi copiii săi, spre cinstirea lui Dumnezeu, întru iertarea păcatelor sale. Selevestru, anul 7173 (1665)”.

Inscripţia în română zice: „Acestu zapis l-au făcutu Vasile Adeescul şi cu Răzmeriţă Leca în zilele lui Costantin Vodă cându au ernat Ucraina în Ivance şi au fost Steta hatman la Ucraina şi noi am ernatu atuncie aicie. Leato 7198 (1689), noiembrie 20”.

E un loc foarte interesant, ce rivalizează cu mănăstirea rupestră de sub Clopotniţă.

orheiul_vechi_3

orheiul_vechi_4

orheiul_vechi_5

orheiul_vechi_6

Înapoi spre clopotniţă.

orheiul_vechi_7

orheiul_vechi_8

orheiul_vechi_9

orheiul_vechi_10

Saharna

Saharna_1

Saharna_2

Saharna_3

Saharna_5

Saharna_6

Saharna_7

Un lac pe drumul dintre Orhei şi Rezina, probabil cel mai prost drum din Moldova. Singurul alean  e că peisajele sunt foarte frumoase, iar acest lac în special. Când am trecut pe acolo, de noi s-a apropiat un nene. Iniţial, am crezut că-i paznicul, care, în stil moldovenesc, să ne întrebe de ce fotografiem iazul. Însă era pur şi simplu un sătean din zonă, căruia îi place foarte mult locul ăsta, astfel că în fiecare zi se abate din drumul spre casă, pentru a se odihni aici.

Saharna_8

Saharna_9

Saharna_10

Anunțuri

0 Responses to “Saharna şi Orheiul Vechi”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: