09
Apr
09

Protestele anticomuniste din 8 aprilie

Pe 8 aprilie, am trecut prin centru pe la 16:30. Protestele erau în general paşnice; în multe momente, chiar leşinate. Nu-i cunosc pe cei care vorbeau. Poliţia a înconjurat guvernul, dar în majoritatea timpului n-au avut de lucru. Unii chiar se aşezau sa se odihneasca şi să mai fumeze. Din când în când mai apăreau provocatori care aruncau cu sticle de plastic în poliţie, dar aceştia erau repede sancţionaţi de către manifestanţi. La un moment dat, a venit Oleg Cernei, consilier municipal, care le-a vorbit protestatarilor despre cum Voronin a atacat verbal România şi l-a declarat persona non grata pe ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu. A făcut şi el un apel la o manifestaţie paşnică.

Au fost provocatori, iar acest lucru a fost în câteva rânduri evident. De exemplu, un tip cu o armă de vânătoare a făcut spectacol. Pentru efect, s-a dat chiar la un operator cu camera, ca şi cum ar fi vrut să-l atace. Şi striga ceva anticomunist. Total neverosimil. Mulţimea a început să scandeze „fără violenţă!” şi tipul a plecat. Poate că era mai bine dacă ar fi fost vreun grup acolo care să-l prindă şi să vadă cine e.

protest_8aprilie1

protest_8aprilie_2

protest_8aprilie_3

protest_8aprilie_4

protest_8aprilie_5

Parlamentul arăta sinistru şi era păzit de oamenii SIS în haine întunecate – e clar că acum o să-l ţină aşa mult timp, să vadă toată lumea ce vandali sunt „naţionaliştii”, „naziştii” şi „huliganii” proromâni şi anticomunişti. Deh… omul simplu şi mai ales cel spălat pe creier cu detergent comunist nu ştie să vadă mare diferenţă între un zăk ras pe cap şi pus acolo să facă scandal şi un protestatar în general paşnic şi cult care, disperat de lipsa unei perspective, îşi strigă dorinţa de libertate şi de trai mai bun. Oricum, SIS-ul şi-a respectat „blazonul” (chiar dacă e unul de cea mai joasă speţă) şi a montat în faţa Parlamentului nişte ţaţe isterice care se certau pe teme ca România/Rusia/Moldova, limbă moldovenească/română, democraţie „anarhică”/comunism „stabil” etc şi înjurându-se ca la uşa cortului. Spectacolul era atât de dezgustător, că nici nu le-am mai fotografiat.

parlamentul_devastat

Am aflat seara că în spatele Guvernului era o echipă de poliţişti în civil care luau protestatarii, sau pur şi simplu, oamenii care se plimbau pe acolo, îi urcau în maşini şi-i duceau într-o direcţie necunoscută. În film se aude clar cum protestatarul cu faţa acoperită ce le arată celorlalţi unde poliţia a ridicat băieţi de-ai lor, vorbeşte o română pocită. Posibil să fi fost tot un diversionist. De altfel, poliţiştii în civil nu s-au ruşinat nici de cameră şi chiar în direct au umflat vreo 3 oameni.

Puteţi vedea un film cu toată operaţiunea aici:  http://www.jurnaltv.md/?article=2013

Anunțuri

1 Response to “Protestele anticomuniste din 8 aprilie”Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: