08
Apr
09

Protestele anticomuniste din 7 aprilie

Am ajuns la manifestaţie pe la 11:30, când luptele de stradă practic se terminaseră deja, iar poliţiştii se baricadaseră în clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei, împroşcând apă dintr-un furtun (iar jetul, nefiind puternic, în situaţia dată era cam la fel de eficace ca un pistol cu apă). Manifestanţii aruncau cu pietre înspre poliţie şi în clădiri.

Urma să fie o zi foarte lungă, a cărei desfăşurare avea să trezească multe semne de întrebare.

revolta_7_aprilie_2009_1

protest_7_aprilie_2009_2

protest_7_aprilie_2009_9

protest_7_aprilie_2009_3

În faţa Parlamentului, un grup de manifestanţi a făcut un foc din mobilierul „capturat”. Şi aici, poliţia se baricadează încă în clădire.

protest_7_aprilie_2009_4După cum se va vedeam în multe dintre fotografiile de mai jos însă, cei mai mulţi dintre protestatari au fost mai degrabă spectatori ori s-au manifestat paşnic şi nu au fost implicaţi în distrugeri. Vandalizările au fost opera unui grup restrâns de oameni.

protest_7_aprilie_2009_6

protest_7_aprilie_2009_7

protest_7_aprilie_2009_8

protest_7_aprilie_2009_8

Ce caută tipul în trening roşu şi cu câinele aici? Foarte interesant…

protest_7_aprilie_2009_9

Oamenii se uită în jur ca la spectacol…

protest_7_aprilie_2009_10

protest_7_aprilie_2009_11

Au fost 2 grupuri de protestatari. Unul a fost cel de la mitingul din PMAN (mai jos), condus de ONG-uri, în faţa căruia au vorbit liderii opoziţiei.  Aceştia s-au manifestat paşnic şi mulţi probabil că nici n-au ştiut de ce se întâmplă la Parlament şi Preşedinţie. Acolo era un alt grup.

protest_7_aprilie_2009_12

protest_7_aprilie_2009_12

protest_7_aprilie_2009_14

protest_7_aprilie_2009_15


protest_8_aprilie_2009_16

La un moment dat, au început să ardă şi birouri din Parlament.

protest_7_aprilie_2009_17

protest_7_aprilie_2009_18

Poliţiştii trimişi să intervină s-au speriat de mulţime şi s-a adăpostit sub scuturi. Aveau să iasă de acolo abia după ce oamenii i-au convins timp de vreun sfert de oră că se pot retrage în siguranţă, le-au dat nişte apă şi au făcut un cordon prin care păstrau distanţa faţă de forţele de ordine, în semn de neagresiune. Majoritatea poliţiştilor trimişi să facă ordine erau aproape copii – aveau până în 20 de ani. O decizie cel puţin stranie din partea Ministerului de Interne.

protest_7_aprilie_2009_19

protest_7_aprilie_2009_21

Asta cu omul de pe scaun privind la foc îmi aminteşte de „Balul Pompierilor”. Spectacol formidabil. Bine aţi venit la „Răzmeriţa de duminică”.protest_7_aprilie_2009_20


protest_7_aprilie_2009_23

protest_7_aprilie_2009_27

Dezastrul de la Preşedinţie şi Parlament – o atracţie irezistibilă pentru public.

protest_7_aprilie_2009_24


protest_7_aprilie_2009_26

protest_7_aprilie_2009_28

proteste_chisinau-482

Dar mult de lucru pentru pompieri.

proteste_chisinau-491

Înăuntrul Parlamentului

proteste_chisinau-504_1

proteste_chisinau-515

proteste_chisinau-523

proteste_chisinau-528

Întrucât vandalismul din cele 2 sedii ale autorităţilor era absurd şi inutil, Chirtoacă a venit să scoată lumea de acolo şi să-i ducă în PMAN, unde erau manifestaţii paşnice şi coordonate (la cele din faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului nu am putut să-mi dau seama dacă era vreun lider, ceva; nu părea să fie – doar nişte grupuri mai active şi agresive). A reuşit să atragă o parte din grup. Dar cei ce se ocupau de distrugeri, şi-au văzut de treabă. De-a lungul zilei, liderii opoziţiei au făcut apeluri repetate la non-violenţă şi au chemat grupurile de protestatari de la Preşedinţie şi Parlament în PMAN.

proteste_chisinau-556

Mitingul din PMAN.

proteste_chisinau-571

Se creează nu’ş ce Comisie Naţională cu liste. O chestie cam anacronică.

proteste_chisinau-586

E interesant aici cum se proiectează mulţimea agitată şi defocusată pe monolitul de beton şi sticlă, tăcut şi tăios.

proteste_chisinau-592

Protestele au continuat până seara târziu.

proteste_chisinau-621

proteste_chisinau-641

Parlamentul arde în noapte. Show-ul e pe sfârşite.

proteste_chisinau-6891

proteste_chisinau-704

proteste_chisinau-739

Clădirea a fost devastată până la ore târzii în noapte, dar deşi mulţimea plecase demult, iar în Parlament rămăseseră doar nişte huligani ameţiţi,  poliţia nu a intervenit să securizeze clădirea, nici pompierii să stingă incendiile. În direct, la „În profunzime”, Lorena Bogza a vorbit cu Ala Meleca, purtător de cuvânt de la Interne şi a întrebat-o de ce nu intervine nici o maşină de pompieri şi de ce nu e nici o maşină de poliţie la faţa locului. Meleca a zis că maşinile de pompieri – 8 la număr – sunt la Parlament, dar lucrează în spatele clădirii. Bogza i-a replicat că echipa ProTV este în spatele Parlamentului şi acolo nu e nici o maşină. Cum explică Meleca acest fapt? Închide telefonul. Peste vreo 5 minute apar maşinile pompierilor.

Derularea atât de ciudată a evenimentelor a trezit pe bună dreptate multe suspiciuni. Urechean chiar l-a acuzat direct pe Voronin că toată această operaţiune de distrugere a fost planificată de comunişti, împreună cu SIS-ul lui Reşetnicov.

Miercuri, PL-ul şi PLDM-ul au declarat că e posibil ca manifestaţiile să fie organizate de Roşca, întrucât printre protestatarii cei mai activi erau adolescenţi din aripa tânără a PPCD.

Finalmente, se zvoneşte că există o fotografie în care se vede cum pe clădirea Parlamentului, alături de grupul ce pune steagul României se află şi reprezentanţi ai forţelor de ordine.

Nu m-ar mira. Pe tot parcursul zilei, am avut şi eu senzaţia că totul este o lovitură bine organizată şi un spectacol regizat în direct (după cum sugerez şi mai sus). Că revolta naturală a tinerilor împotriva unei guvernări absurde este deturnată şi folosită în alte scopuri. Explicaţiile opoziţiei au sens. Cu lovitura asta, puterea de la Chişinău, altfel în mare criză, speră să distragă atenţia de la frauda din electorale, să-şi creeze motive să discrediteze şi să distrugă opoziţia (altminteri paşnică), să tragă asupra mulţimii şi să instaureze o dictatură, apoi să acţioneze nestingherit şi să facă modificările constituţionale necesare pentru a restabili în Moldova status-quo-ul de dinainte de ’89. Adică, să ne îndepărteze de Europa în mare viteză.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: